Страните от ЕС имат право да забраняват продажбата на земеделски

...
 Страните от ЕС имат право да забраняват продажбата на земеделски
Коментари Харесай

ЕК: Има начин продажбата на земя да се ограничи законово

 Страните от Европейски Съюз имат право да не разрешават продажбата на аграрни земи, с цел да защитят фермерите и обезпечат стабилно развиване на селското стопанство. Ограниченията обаче би трябвало да бъдат съобразени с европейското законодателство и изключително с правилото за свободното придвижване на капитали, написа в свое мнение Европейската комисия.
Как да бъдат съчетани двете неща е записано в специфичен справочник, който Брюксел изпраща към страните от общността.

 

През 2016 година Европейска комисия стартира наказателни процедури против страни от Европейски Съюз - България, Унгария, Литва, Латвия и Словакия за дискриминация против вложители от общността. Според оценките на Комисията са основани ограничавания, които стопират трансграничните вложения и са непропорционални по отношение на жители от други европейски страни.

Но някои предели могат да бъдат признати без възражения от европейските институции. Това е да вземем за пример концепцията продажбата на аграрни земи да бъде оценена от националните органи, да има благоприятни условия за държавна намеса на цените, както и да има въведени ограничавания върху площта, която се продава.

На някои групи купувачи могат да бъдат давани и специфични права - на притежатели на прилежащо ситуирани имоти, на фермери или на страната, когато желае да закупи земеделска земя.

Всички тези ограничавания са възможни от европейското законодателство, което не разрешава обаче други, като да вземем за пример ограничение на покупко-продажбите въз основата на националността на купувачите.

България лимитира продажбата на земеделска земя точно по последната точка - на чужденци, без значение дали са жители на Европейски Съюз или не, което е дискриминация съгласно европейските разпореждания. Затова и от Брюксел към този момент ни подканиха да се съобразим с правилата на европейското законодателство.

През лятото обаче от управляващата партия ГЕРБ потвърдиха, че няма да се съобразят  с това искане макар наказателната процедура против страната ни по проблема.
По публикацията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР